Na zdrowie i na szczęście
11 lipca 2016, 10:50Psycholodzy z Wielkiej Brytanii i Australii wykazali, że jedzenie większych ilości warzyw i owoców znacząco zwiększa poziom szczęśliwości.
Wyższe ciśnienie? Będzie chłopiec!
18 stycznia 2017, 11:49Ciśnienie kobiety przed ciążą wpływa na prawdopodobieństwo urodzenia dziecka konkretnej płci.
Cukrzycowy mikrobiom jamy ustnej sprzyja chorobom przyzębia
21 lipca 2017, 11:11Cukrzyca powoduje zmiany w mikrobiomie jamy ustnej, które ułatwiają rozwój chorób przyzębia.
Probiotyki zabezpieczą przed depresją, także tą związaną z niezdrową dietą?
27 grudnia 2017, 12:20Pewne bakterie mlekowe chronią przed depresją wywołaną niezdrowym trybem życia.
Krople do oczu z kurkuminą skuteczne w leczeniu wczesnych etapów jaskry
25 lipca 2018, 11:29Opracowując krople kurkuminowe z nanonośnikami, które podaje się wprost do tylnych partii oka, naukowcy rozwiązali problem słabej rozpuszczalności żółto-pomarańczowego barwnika z bulw ostryżu długiego. Dzięki temu udało się wykorzystać kurkuminę do skutecznego leczenia wczesnych etapów jaskry.
Statyny zmniejszają pożyteczną tkankę tłuszczową
24 grudnia 2018, 05:40Brunatna tkanka tłuszczowa odgrywa bardzo pożyteczną rolę. Zapewnia energię cieplną i uwalnia czynniki sygalizacyjne uruchamiające metabolizm tłuszczów oraz cukrów, przez co ludzie posiadające tę tkankę są w pewnym stopniu chronieni przed otyłością i cukrzycą. Okazuje się jednak, że leki z grupy statyn przyczyniają się do zmniejszenia brunatnej tkanki tłuszczowej.
Suplement na obniżenie poziomu cholesterolu może powodować uszkodzenie wątroby
26 marca 2019, 11:40Czerwony ryż drożdżowy (ang. red yeast rice) może powodować uszkodzenie wątroby. Artykuł na ten temat ukazał się właśnie w BMJ Case Reports. Opisano w nim 64-letnią pacjentkę, u której po 6 tygodniach zażywania suplementu wystąpiło ostre uszkodzenie wątroby.
Rolnictwo nie wpłynęło na układ odpornościowy ludzi tak, jak przypuszczano
14 sierpnia 2019, 08:56Badacze od dawna spekulują, że gdy przed tysiącami lat ludzie zmienili tryb życia z łowiecko-zbierackiego, osiedlili się i zajęli rolnictwem, doprowadziło to do rozpowszechnienia się chorób zakaźnych. Ludzie żyli przecież bliżej siebie i swoich zwierząt, co sprzyjało rozprzestrzenianiu się ospy wietrznej, odry i innych zachorowań.
Ujawniono nowy składnik krwi
27 stycznia 2020, 12:12Wydawałoby się, że krew jest dogłębnie poznanym płynem ustrojowym. Okazuje się jednak, że nawet i ona ujawnia od czasu do czasu pewne tajemnice. Ostatnio francuscy naukowcy opisali jej nowy składnik, element występujący w stanie fizjologicznym.
Przechorowanie COVID-19 daje długotrwałą odporność
23 grudnia 2020, 16:32Australijscy naukowcy donoszą, że osoby, które przeszły COVID-19 pozostają odporne na wirusa SARS-CoV-2 przez co najmniej 8 miesięcy. Badania zespołu naukowego kierowanego przez profesora Menno van Zelma z Wydziału Immunologii i Patologii Monash University dostarczają najsilniejszych jak dotąd danych, które wskazują, że szczepionki przeciwko koronawirusowi zapewnią długotrwałą odporność.